+48 32 2000 808
export@element.com.pl
MULTI-SUPPLIER OF SPARE PARTS

POLJSKI
AVTOMOBILSKI TRG

POLJSKI AVTOMOBILSKI TRG

Poljska nima lastne znamke avtomobilov, tako kot jo imajo denimo naši sosedje Čehi s priljubljeno znamko »Škoda« (sedaj v lasti VAG). A je Poljska vendarle zelo pomemben proizvajalec avtomobilov, avtomobilske opreme in nadomestnih delov. Spodaj je nekaj ponazoritev s statističnimi podatki:

  • V letu 2018 je bilo na Poljskem proizvedenih 451.600 osebnih avtomobilov ter 202.100 dostavnih vozil in 5.900 avtobusov, skupna vrednost proizvodnje vozil pa je znašala 28,7 milijarde evrov (glavne znamke vozil, ki se proizvajajo na Poljskem, so Volkswagen, Fiat, GM, PSA, MAN, Volvo in Solaris).
  • Na Poljskem je bilo v letu 2018 proizvedenih približno 1.200.000 motorjev, v letu 2019 pa skoraj 1.500.000 motorjev, s čimer je proizvodnja motorjev postala skoraj poljska nacionalna posebnost (motorje proizvajajo na Poljskem podjetja Volkswagen, Toyota, FCA, GM, PSA, Daimler, Isuzu).
  • Pomembno pa je tudi to, da je Poljska pomembno območje proizvodnje nadomestnih delov v Evropi, saj se tu nahaja na desetine tovarn - dobaviteljev Tier-1 in Tier-2, ki jih podpira na stotine in tisoče poddobaviteljev in podizvajalcev (skupna vrednost proizvodnje nadomestnih delov na Poljskem je v letu 2018 znašala 20,9 milijarde EUR, pri čemer je bilo prek 50 % te proizvodnje izvožene iz države).

Orisane okoliščine kažejo na Poljsko kot zelo zanimivo lokacijo za iskanje virov konkurenčnih nakupov nadomestnih delov OE/OEM/OES.

Naj omenimo, da niti pandemija Covida niti vojna v Ukrajini nista bistveno vplivali na poljsko industrijo in gospodarstvo: v letu 2020 se je poljski BDP glede na preteklo leto zmanjšal le za 2,5 % (eden najboljših rezultatov v EU), leta 2021 pa je porasel in sicer za 5,7 %, a hkrati je v tem letu Poljska znova beležila eno najnižjih stopenj brezposelnosti v EU (le 3 % po podatkih Eurostata iz leta 2022) in vztrajno naraščanje proizvodnje.Vendar Poljska v letu 2022 beleži tudi razmeroma visoko stopnjo inflacije, zaradi česar je centralna banka dvignila obrestne mere. Takšne makrogospodarske okoliščine nas bodo verjetno spremljale v prihodnjih letih.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.