+48 32 2000 808
export@element.com.pl
MULTI-SUPPLIER OF SPARE PARTS

PIAȚA AUTO
DIN POLONIA

PIAȚA AUTO DIN POLONIA

Polonia nu are o marcă proprie de automobile, spre deosebire de vecinii noștri din Republica Cehă, de exemplu, cu marca populară "Skoda" (deținută în prezent de VAG). Cu toate acestea, Polonia este un producător foarte important de automobile, echipamente auto și piese de schimb. Iată câteva date statistice:

  • În 2018, în Polonia au fost fabricate 451.600 de autoturisme, de asemenea, 202.100 de vehicule comerciale și 5.900 de autobuze, în total produse în valoare de 28,7 miliarde de euro (principalele mărci de vehicule produse în Polonia sunt Volkswagen, Fiat, GM, PSA, MAN, Volvo și Solaris).
  • Aproximativ 1.200.000 de motoare au fost produse în Polonia în 2018 și aproximativ 1.500.000 de motoare în 2019, astfel încât fabricarea motoarelor pare a fi specialitatea națională poloneză (de exemplu, motoarele sunt produse în Polonia de Volkswagen, Toyota, FCA, GM, PSA, Daimler, Isuzu).
  • Nu în ultimul rând, Polonia este o sursă europeană majoră de producție de piese de schimb - zeci de fabrici ale furnizorilor de nivel 1 și 2 sunt situate acolo și sunt susținute direct de sute și mii de subfurnizori și subcontractori (valoarea totală a producției de piese de schimb în 2018 a fost de 20,9 miliarde de euro, mai mult de 50% din această valoare a fost exportată în afara Poloniei).

Datorită situației prezentate mai sus, Polonia ar trebui să fie considerată ca o sursă puternică de posibile oportunități pentru achiziționarea competitivă de piese de schimb OE/OEM/OES.

Ar trebui menționat faptul că nici pandemia Covid, nici războiul din Ucraina nu au afectat semnificativ industria și economia poloneză: în 2020, PIB-ul polonez a scăzut cu doar -2,5% pe an (unul dintre cele mai bune rezultate din UE), în timp ce în 2021 PIB-ul a crescut cu +5,7% pe an, însoțit de una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din UE (în 2022, doar 3% conform EUROSTAT) și de o producție în continuă creștere. Cu toate acestea, începând cu 2022, Polonia este afectată de o rată relativ ridicată a inflației, ceea ce a determinat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor. Astfel de fenomene economice vor rămâne probabil cu noi pentru mai mult timp.

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w ramach naszego serwisu stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, uprzejmie prosimy o dokonanie stosownych zmian w ustawieniach przeglądarki internetowej.